Skip to content

Din profesiile traditionale ale romanilor: comentator (I)

octombrie 27, 2008

Mi-a picat astazi sub ochi urmatorul interviu cu Daniela Rohan, vicepresedinte Resurse Umane la Unicredit Tiriac. Desi interviul nu este sclipitor, povestea Danielei Rohan nu este una obisnuita, deci material jurnalistic ar fi existat ca premisa pentru o relatare captivanta si chiar care sa-i faca cinste. Parerea mea. Sa treci de la medicina (varianta dorita de parinti), la fizica (alternativa aleatoare), apoi la institutul meteo (varianta ce parea atractiva inainte de revolutie), la TVR (la impulsul unei colege) si in final la o banca in resurse umane (ca varianta de downshifting aparent) este ceea ce numesc eu un parcurs de cariera deosebit de interesant si indraznet.

Ceea ce a lipsit in mod clar din interviu a fost concluzia ca doamna Rohan ar fi multumita cu cariera ei cand tocmai pe asta s-a pus accentul in articol. Poate si de aceea este primul interviu din ultima perioada care primeste comentarii si cele mai multe rautacioase. Cand povestesti ca ti-ai schimbat jobul atat de radical ar trebui sa existe o motivatie mai puternica decat ca ti-a spus o colega despre un concurs sau ca voiai sa petreci mai mult timp cu copilul. Aviz jurnalistilor cand mai fac interviuri: unii oameni nu vorbesc neintrebati.

Presupunerile legate de tipul de examen sustinut de vicepresedinta Unicredit la angajare, de lipsa ei de profesionalism si de procesul de recrutare din multinationale nu ma surprind, avand la baza prejudecati traditionale romanesti. Acest gen de carcoteala despre care vorbeam mai alaltaieri ne tine in urma pentru ca suntem prea ocupati sa comentam ca sa mai avem si rezultate. Singurii oameni care au rezultate din comentat sunt comentatorii sportivi, care sunt platiti pentru asta, restul o fac pe banii si pe timpul lor.

Am observat ca internetul a dezlantuit o pasiune pana acum limitata ca mijloace a romanilor: comentatul. Dupa ani de cenzura in care comentariile se faceau cu teama si in cercuri restranse, astazi, in sfarsit putem sa comentam liber, avem eroi comentatori (a se vedea emisiuni cu audienta si bloguri cu trafic) si nu e nimic gresit in asta. Doar ca intelegem sa comentam preponderent prin insulte si presupuneri si defaimari. Mai rar un punct de vedere opus argumentat cu bun simt sau propuneri si idei constructive pornind de la un articol.

De aici doua tendinte care afecteaza publicul:

– teama de a intra in gura unui comentator de profesie ca sa nu fii „balacarit”. Un fel de Dark PR pe care il platesti mai degraba ca sa nu vorbeasca decat sa vorbeasca.

– insusuirea comentariilor altuia in detrimentul propriilor opinii si chiar al faptelor concrete. Ilustrative in acest sens sunt randurile unui comentator la comentariile altui comentator: „Recunosc n-am inteles mai mult de 50% din termenii folositi de domnisoara dar rad cu lacrimi de comentariile tale”.

In mod normal, as astepta de la un comentator sa-mi arate lucruri relevante in legatura cu subiectul comentat pe care altfel nu le-as vedea din postura de amator insa nu inteleg prin asta sa-mi arate cat de „vaca” presupune ca este o anume doamna sau cate podele isi inchipuie el ca a frecat.

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. Cristian permalink
    noiembrie 6, 2008 2:08 pm

    Eu nu vad nimic rau in asta: “Recunosc n-am inteles mai mult de 50% din termenii folositi de domnisoara dar rad cu lacrimi de comentariile tale”. Macar omul a ras si e vesel, un lucru binevenit pentru suflet 🙂

    Si chiar crezi ca in alte locuri nu se comenteaza la greu? Ohooo si inca cum. Asta e o alta prejudecata romaneasca si anume ca in alte locuri curge lapte si miere, iar noi suntem cei mai negrii si rai. Mai ales ca mereu va fi mai usor sa arunci cu noroi, iar spiritul de bascalie ne caracterizeaza si eu sincer prefer asta in locul unui mediu anost.

    Apropo de comentarii insotite de justificari, chiar crezi ca ar fi fost ok ca in unele comentarii sa se descrie in amanunt situatia de la Unicredit, pentru a arata cat de competenta este doamna respectiva?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: