Skip to content

A fi microbist in viata

Octombrie 22, 2008

Dintre toate categoriile de spectatori, microbistii (a se citi spectatorii pasionati de fotbal) mi se par de departe categoria cea mai exigenta si mai pasionala. Si pe deasupra, cea mai numeroasa. In Romania, nu stiu de altii.

Un microbist adevarat nu scapa nici un meci, iar pentru cand sunt mai multe care se desfasoara simultan isi trece TV ul pe optiunea picture in picture. Outdoor merge pe stadion cand se joaca un meci in orasul lui si unii au iesirea saptamanala la fotbal cu baietii cand arata de ce sunt ei in stare in sportul acesta. Nice hobby pana aici.

Cand vine vorba de urmarit meciuri de fotbal, mi-a fost rar sa vad microbisti care nu injura si insulta propria echipa laolalta cu cea adversa, dau „lectii” de pe banca/canapea jucatorilor din teren, explodeaza la gol, ma rog, un intreg arsenal de reactii fantastice dictat de actiunea din teren. De aceea, am ajuns sa cred ca a fi microbist este egal cu a reactiona la actiunea altora, a imita la scara mica un joc mare, a observa pentru a critica, a coopta alti microbisti pentru a invalida orice alta echipa decat cea favorita, a hartui/combate suporteri ai altor echipe. Atat timp cat a fi microbist face parte din participarea la un joc, asa cum este fotbalul, toate comportamentele de mai sus isi pastreaza semnificatia ludica.

Scos din contextul jocului, microbismul nu este numai un comportament exagerat, este si nociv pe deasupra. A fi spectator la viata altora este nociv pentru tine insuti, a pretinde ca joci mai bine decat cei din teren cand nu ai indraznit sa pui piciorul acolo este lipsa de simt al realitatii, a insulta oamenii din teren este semn de frustrare si ticalosie.

Viata arata altfel din tribune decat din teren. Totul pare usor si jucatorii aceia faimosi iti apar minusculi. Desi nu joci, cuprinzi cu privirea tot terenul si crezi ca il poti controla fara probleme. Victoria de acum doua zile la meciul de pe terenul din cartier iti confirma ca poti si tu ce pot jucatorii de pe stadion. Si de multe ori asa este. Ceea ce insa va face intotdeauna diferenta intre microbisti si jucatorii profesionisti sunt urmatoarele: miza, actiunea si visul.

Un om care isi duce visul mai departe de banca rezervelor inceteaza sa fie doar un spectator la jocul altora si incepe sa joace propriul joc impreuna cu altii. Cand joci esti in actiune, cand urmaresti jocul esti pasiv. Cel mai important aspect al vietii traite si nu privite este miza. Jucatorul joaca si castiga/pierde pentru ca este propriul joc, in cazul spectatorului, nu exista esec si nici succes real.

Cand joci mic si urmaresti pasiv este foarte usor sa invalidezi, sa critici si sa corectezi pe cei care indraznesc sa joace jocuri mari. Si ai dreptate. Cat poti gresi intr-un joc mic sau doar observand? Insa, ehei, cate greseli apar intr-un joc cu miza cand te lasi descoperit in fata intregului stadion! Avantaj microbist? Cat cuprinde: mai poti desface o punga de seminte de floarea soarelui si o bere in timp ce cretinul rateaza din fata portii o minge pe care si un copil de 3 ani ar fi transformat-o in gol; si poti sa arunci cu rosii fara sa patesti nimic, ba mai mult, vei castiga respectul vecinilor de tribuna; comentezi cu prietenii relaxat legat de cine stie sa joace si ce trebuie sa faca in timp ce altii transpira.

Ce e de facut? Data viitoare cand crezi ca ai fi facut mai bine, iesi in teren cu figura si arata-le-o si lor. Daca nu ai curaj inca sa iesi in teren, macar straduieste-te sa nu devii un microbist-sef de galerie, facand din pasivitate un mod de viata profesionist. Si nu te amagi ca divizia „n” este la fel cu divizia A.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: