Skip to content

Rascumpararea suferintei sau orice altceva

Septembrie 21, 2008

Intamplator, ideea acestui post coincide cu o invitatie de a participa la concursul pentru bloggeri organizat de Business Edu. Desi nu ma consider „un maestru al succesului” (ca sa folosesc sintagma celor de la BE), tot ceea ce scriu pe acest blog este din posibilitatea de inspiratie si iubire.

Cand vine vorba de suferinta, pana si un destin din categoria celor „de succes” nu este iertat. Si nu pentru ca nu are stiinta de a le controla cauzele, ci tocmai pentru ca incearca sa controleze ceea ce nu depinde de el. Pentru altii suferinta vine din asteptari inselate, neincredere, lipsa iubirii de sine, frica de esec.

De curand, mi-am pus intrebarea de ce anumiti oameni aleg sa nu sprijine pe cei care traverseaza probleme/frustrari/suferinte similare celor pe care le-au experimentat ei insisi in trecut. Mai mult, cativa nu se multumesc doar cu indiferenta, ci contribuie la crearea unor contexte dificile asemanatoare celor prin care au trecut ei.

Tindem sa-i etichetam drept rai sau viciosi pe astfel de oameni. Totusi, cred ca rautatea este putin supraevaluata in incercarea de a motiva toate nenorocirile lumii. Un om care raspunde cu suferinta la o suferinta pe care a trait-o este un om care inca sufera. Cei mai puternici dintre noi sunt totodata si cei mai predispusi catre un astfel de raspuns. Un om puternic accepta mai greu propria suferinta sau neputinta, decat unul slab. De aceea, va vedea in cel aflat in dificultate propria imagine in dificultate, imagine pe care o detesta. Si atunci va rascumpara suferinta cu suferinta. Fara rautate si fara viciu.

Avem insa o incredibila forta de atractie legat de ceea ce cream, facem sau vorbim. Cand transferam suferinta in jur, o tinem in jurul nostru. Cand punem celorlalti bariere, ne ingradim pe noi insine. Personal, am exprimentat acest efect de bumerang de multe ori. Nu fac apologia rasplatei divine, ma refer la mediul pe care il cream singuri in jur. Oferind neincredere, a trebuit fie sa muncesc pe branci ca sa castig incredere fie sa ma multumesc cu indoiala. Judecand, am fost si mai aspru judecata. De fiecare data, pozitionarea (ceea ce am dat spre exterior) mi-a determinat felul in care m-am raportat la oameni si asteptarile pe care le-am avut de la ei. In acelasi timp, a avut un rol hotarator in rezultatele pe care le-am obtinut.

Am avut la un moment dat o colega care era recunoscuta pentru comentariile si barfele rautacioase la adresa tuturor din grup. Practic, cand cineva statea de vorba cu ea, era singura persoana omisa din barfele ei. Fiecare dintre noi se intreba care sunt comentariile pe care le face la adresa noastra cand nu participam la conversatie. Incercand sa-i discrediteze pe ceilalti, se discredita singura si asta pentru ca vorbea cu oamenii din asteptarea ca toti sunt plini de defecte si ridicoli. Oamenii se comportau ca atare si o priveau in acelasi fel, dandu-i dreptate. Daca veti reflecta putin la cateva situatii din viata voastra, veti remarca un lucru ciudat: oamenii au un „radar” special pentru asteptarile cele mai ascunse. Desi le maschezi cu alte asteptari, ei tot le detecteaza pe cele reale si fac tot ce le sta in putinta sa nu te dezamageasca.

Stiind toate acestea, v-ati mai putea intoarce la a raspunde ochi pentru ochi, dinte pentru dinte? In limba romana avem cuvantul „a rascumpara” cu sens atat de compensare prin suferinta a unui rau savarsit, cat si de reintrare in posesia unui lucru pierdut prin plata unui pret. In loc sa ne rascumparam suferinta traita, putem alege sa punem altceva in loc. Orice ne-am dori sa avem in viata noastra. Cand cream oportunitati, ni se deschid oportunitati. Cand le impartasim obiectivele noastre cu incredere, oamenii vorbesc despre ale lor si descoperim dintr-o data lucruri pe care le putem face impreuna mai usor.

Multi dintre cei pe care ii cunosc sunt de acord cu cele de mai sus, insa se plang ca nu este usor de realizat. Iesirea din raspunsul automat la suferinta este dificila pentru ca necesita invatare si exercitiu, ceea ce nu se poate spune despre stiinta rascumpararii pe care parem s-o avem innascuta. Dificultatea insa nu ne-a oprit sa invatam o multime de informatii fara aplicabilitate pentru multi dintre noi precum liste cu numele varfurilor muntoase din lantul carpatic sau expresii matematice. Exersarea acestora a facut insa din altii geografi sau matematicieni.

“Acest articol a fost scris cu ocazia conferintei anuale Training 08, evenimentul de training general, de HR, vanzari si e-learning cel mai complex al anului.”

Anunțuri
One Comment leave one →
  1. Dana permalink
    Septembrie 29, 2008 8:31 pm

    Foarte misto postul. Se potriveste cu gandurile mele din ultimul timp. Ar fi bine daca oamenii ar constientiza faptul ca ceea ce spun despre altii spun de fapt despre ei. Asa ca daca un om se plange sistematic de un defect al altora, inseamna ca respectiva trasatura nu o poate accepta in el insusi.
    Un pic de auto-analiza ar fi binevenita pentru fiecare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: