Skip to content

Osho despre singuratate si falsa identitate

August 16, 2008

Desi nu sunt adepta redarii unor fragmente mari apartinand altor autori decat subsemnata, fac o exceptie pentru ca ma indoiesc ca as povesti mai bine ideile despre fascinatia fata de grupuri din capitolului Desprinde-te de multime din cartea Curajul- placerea de a trai periculos a lui Osho.

„Nimeni nu vrea sa fie singur. Fiecare vrea sa faca parte dintr-o multime si nu doar dintr-o multime oarecare ci dintr-o multime mare – o multime religioasa, un partid politic, un club cu mii de membri si multe alte grupari. Omul vrea sa fie sustinut 24 de ore pe zi  pentru ca falsul, fara sustinere, nu poate sa existe. In clipa in care e singur omul incepe sa simta o nebunie ciudata. Timp de multi ani s-a crezut cineva, iar apoi, intr-o clipa de singuratate, isi da seama ca nu e acel cineva. Atunci apare frica. Cine e el, de fapt?

(…) Asa ca, ori de cate ori esti singur, te cuprinde o teama profunda pentru ca, dintr-o data, falsa identitate incepe sa dispara. Iar adevaratei identitati ii mai ia putin timp pana sa apara, caci ai pierdut-o cu foarte multi ani in urma (n.n. in copilarie). Ca sa inalti un pod peste golul cascat in atatia ani e nevoie de timp.

In acel interval de timp, faptul ca nu stii cine esti te face sa te simti ca iti pierzi mintile. Incepi imediat sa faci ceva, doar ca sa ai o ocupatie. Si astfel, falsa identitate nu dispare, ea ramane activa.

De aceea oamenilor le este cel mai greu in vacante. Ei lucreaza 5 zile pe saptamana cu speranta ca in weekend se vor relaxa. Dar in toata lumea weekendul este perioada cea mai grea – in weekend au loc mai multe accidente, se sinucid mai multi oameni, se comit mai multe crime, se petrec mai multe furturi, violuri. Ciudat… acesti oameni au fost activi 5 zile si nu au avut nici o problema. Dar weekendul le da ocazia sa aleaga intre a fi angajati in ceva si a se destinde; insa destinderea este inspaimantatoare; falsa personalitate dispare. Si atunci oamenii prefera sa ramana activi, se reped spre plaje, bara la bara, pe distante de mile intregi. Daca ii intrebi unde se duc, spun ca fug de multime, de aglomeratie, cand de fapt, toata multimea merge cu ei! Toti vor sa gaseasca un loc linistit, izolat!

De fapt, ar fi fost mai izolati si mai linistiti daca ar fi ramas acasa, pentru ca toti tampitii au plecat in cautarea unui loc izolat. Si se grabesc ca nebunii pentru ca doua zile se sfarsesc repede, iar ei trebuie sa ajunga – nu intreba unde! Plajele sunt foarte aglomerate, nici chiar pietele nu sunt atat de aglomerate. Si, ceea ce e foarte ciudat, oamenii se simt in largul lor facand plaja. Zece mii de oameni stau la soare pe o plaja mica si se relaxeaza. Daca acelasi om ar fi singur pe aceeasi plaja, el nu s-ar putea relaxa. Insa acum stie ca in jurul lui se relaxeaza mii de oameni. Aceeasi oameni au fost in birouri, aceeasi oameni au fost pe strazi, aceeasi oameni au fost in piata, acum aceeasi oameni sunt pe plaja.

Pentru ca falsa identitate sa existe, multimea e un factor esential. In clipa in care esti singur te apuca spaima.”

Anunțuri
6 comentarii leave one →
 1. August 17, 2008 11:54 am

  Cat de tare! O sa o citesc si eu.

 2. cami permalink
  August 21, 2008 2:25 pm

  foarte tare aceasta filosofie de 2 lei coelho style… cu vorbe mari, asertiuni savante: NIMENI nu face, FIECARE drege…

  really now:-)

 3. ovidiu ioanitoaie permalink
  August 21, 2008 3:53 pm

  interesant, daca mai gasesti ceva paragrafe ,asteptam.

 4. August 21, 2008 3:57 pm

  @cami: sa inteleg ca nu-ti place Osho? 😛

 5. nicolatita permalink
  August 21, 2008 6:51 pm

  Cristina,

  Iti recomand tot de Osho „Iubire, libertate so solitudine”.E faina

 6. cami permalink
  August 22, 2008 7:36 am

  @Cristina: nu sunt familiara cu Osho, auzisem de el dar nu citisem nimic pana la fragmentul de aici… care m-a dezamagit tare:-)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: