Skip to content

Daca te inseli in legatura cu altii, poti sa ai dreptate in legatura cu tine

iunie 3, 2008

Am descoperit aceasta povestioara pe unul dintre blogurile pe care le citesc. Poate nu va este chiar straina ideea ca ceea ce vorbim… vorbeste despre noi.

Conceptul de „LAB (Language And Behaviour) profilling”, care se refera la alcatuirea unor portrete comportamentale individuale bazate pe limbajul folosit de oameni ne poate ajuta sa cunoastem mai bine pe cei din jur cat si pe noi insine. 

Povestea de la care am pornit dateaza insa cu mult inainte de conceptele moderne din NLP. De ce mi-a amintit ea?

1. Oamenii nu se pot abtine sa nu faca interpretari despre ceilalti oameni chiar daca nu intra in contact direct cu ei. (Practic, facem judecati si despre barbatul din statia de autobuz si despre prezentatoarea de la stiri la fel ca si despre colega de birou, frate sau sotie). 

2. Interpretam comportamentul celorlalti prin prisma obiceiurilor noastre. Daca ne odihnim dupa o zi de munca inseamna automat ca cel pe care il vedem odihnindu-se a muncit. Daca lasati nesupravegheati ne insusim bunul altuia, nu vom lasa pe nimeni nesupravegheat. Daca de obicei spunem adevarul vom fi mai increzatori in ceea ce spun ceilalti.

Uitam insa ca cei din jurul nostru au cu totul alte motivatii, obiceiuri, educatii sau sisteme de valori decat noi. Poate ar fi de ajuns sa ii ascultam vorbind despre noi inainte sa tragem concluzii. Sau sa ne ASCULTAM pe noi vorbind despre ceilalti.

Reclame
10 comentarii leave one →
 1. Orfeu permalink
  iunie 4, 2008 10:56 am

  Sau poate primul era un om rau, al doilea era un bigot, al treilea era lenes. Nu are rost sa simplificam. A face interpretari e natural, le facem inconstient, pur si simplu uitandu-ne la un om si avand o senzatie. E viata sociala.

 2. iunie 4, 2008 12:35 pm

  Comentariul meu e conectat cumva cu topicul…

  Pentru fiecare post de-al Cristinei, care de obicei insira lucruri de mare bun simt si intr-o maniera degajata si deschisa, care te convinge (sau ma convinge), exista un coment de-al lui Orfeu, care sa nege, sa contrazica sau sa puna in discutie o parte sau intreg continutul postului.

  Nu pot sa nu fac un portret al lui Orfeu dedus din acest comportament: este un mic Gica Contra, obsedat de Cristina Bleoju, care incearca permanent sa ii capteze atentia si sa faca conversatie cu ea, chiar daca nu are ceva de spus, si pentru ca posturile Cristinei sunt complete, clare si realiste, nu le mai poate aduce completari asa ca le contrazice.

  M-as mai putea gandi ca e iubitul ei care o tachineaza… putin frustrat de inteligenta ei.

  Sau ca e un foarte bun prieten cu care Cristina obisnuieste sa poarte lungi discutii in contradictoriu in noptile de vara.

  Lung preambul, la a-i da dreptate Cristinei, oamenii interpreteaza faptele in functie de universul lor de asteptari. In cazul meu am trecut in vedere cele 3 situatii in care un individ s-a comportat cu mine precum Orfeu cu Cristina. Avand cateva lucruri in comun cu Cristina (suntem amandoua femei, interesate de cariera, simpatice, sociabile si mai ales foarte frumoase loool), m-am identificat cu ea apoi l-am judecat pe Orfeu in consecinta, cu ajutorul cunostintelor mele apriori si a experientei.

  Orfeu, sa nu te superi ca ai fost subiect de analiza! 🙂

 3. Orfeu permalink
  iunie 4, 2008 2:11 pm

  Nma supar. Succes in cariera :).

 4. iunie 4, 2008 5:13 pm

  Nona ai ilustrat perfect postul meu. :)Interpretare bazata pe experienta proprie.
  Cat despre motivatiile lui Orfeu probabil ca el le stie mai bine.

 5. Alina permalink
  iunie 4, 2008 10:28 pm

  Mosule ce transparent ai ajuns :D.
  Cu adaugarea ca el e Gica Contra cu toata lumea.

 6. iunie 6, 2008 5:01 pm

  Multumesc de citire 🙂

 7. iunie 7, 2008 5:36 pm

  sunt total de accord,tot ceea ce spui vorbeste despre tine;mai ales cand vorbesti despre altii

 8. iunie 7, 2008 8:51 pm

  @Ivy: da, am vazut ca este unul din citatele care apare si la tine pe blog. gand la gand…

 9. iunie 8, 2008 10:37 am

  …cu bucurie 😀 🙂

 10. minodoramanta permalink
  iunie 11, 2008 2:24 pm

  normal ca fiecare interpreteaza in felul sau, asta e bine pe de-o parte, pentru ca poti afla despre individ ce fel de om e, dar e si rau pt ca arata ca nu exista niste principii universal valabile nivel de natie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: