Skip to content

Film: Cetateanul Kane

iunie 1, 2008

Am revazut dupa foarte multi ani (nu spun cati ca sa nu spuneti ca sunt batrana) aceasta productie hollywood-iana din 1941 care nu-mi spusese nimic deosebit la data primei vizionari. Nimic in afara decat povestea trista a unui magnat media care ajunge sa-si duca ultimii ani din viata singur intr-un mausoleu construit pe sute de hectare si care isi da sufletul soptind numele saniutei cu care se juca in copilarie.

Filmul este o repovestire a vietii lui Charles Foster Kane prin ochii oamenilor care i-au fost apropiati: una din sotiile sale, prietenul sau cel mai bun si asistentul lui credincios. Este suprinzator faptul ca niciunul din acesti oameni nu poate sa spuna ce inseamna ultimul sau cuvant: Rosebud. Ziaristii care si-au propus sa descopere ce semnificatie a avut in viata magnatului acest cuvant fac o intreaga risipa de forte si resurse insa totul este in zadar. Kane nu a povestit nimanui ce a simtit in copilarie si nici ce impact a avut asupra sa decizia mamei lui de a-l lua din sanul familiei pentru a-l incredinta unui tutore bogat. Desi faptele erau cunoscute, sentimentele nu au fost niciodata dezvaluite. 

M-am inselat sa cred ca acest film este povestea bietului baiat cu bani care este singur pentru ca toti oamenii umbla dupa banii lui. Kane a avut niste oameni deosebiti in jurul sau, care nu s-au temut sa-i spuna adevarul in fata atunci cand a fost nevoie, chiar cu pretul de a fi indepartati. Charlie Kane si-a trait viata alergand dupa dragostea celorlalti: cititori, public, alegatori, angajati. Voia dragostea tuturor si ar fi facut si ar fi platit orice si oricat pentru asta. De aceea nu s-a multumit niciodata cu dragostea celor apropiati pentru ca ar fi fost prea putin. Vechiul sau prieten spune despre el ca nu s-a daruit niciodata oamenilor, era generos cu orice mai putin atunci cand trebuia sa se ofere pe el. Si ca, desi se iubea pe el, nu putea iubi pe nimeni altcineva. 

Se spune ca pentru a primi trebuie mai intai sa fii capabil sa dai. Poate de aceea Kane nu si-a pototlit niciodata setea de a fi iubit. Capacitatea lui de a oferi s-a sfarsit o data cu privarea de copilarie si familie, ultima data cand s-a dat cu sania in curtea casei. Iar daca nu stii cum este sa traiesti o emotie sau un sentiment cum le vei recunoaste atunci cand ti se ofera? 

Sunt momente in viata care ne schimba pentru totdeauna. Pentru Kane era posibil sa-si cumpere cititori, angajati, sotii, sustinatori.  Suntem asa de ocupati sa ne ducem viata asa cum o stim, incat nu vedem nimic dincolo de ce este posibil. 

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. Orfeu permalink
    iunie 2, 2008 1:50 pm

    Un caz clasic de narcisism?

  2. iunie 3, 2008 9:10 am

    Se pare ca da. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: