Skip to content

La vanatoare de cai verzi… pe pereti

aprilie 25, 2008

Vorbeam mai demult despre talente si fructificarea lor si despre rezultatele minunate pe care le au oamenii care isi gasesc locul si dau ce au ei mai bun. Dar pana la o asemenea situatie idilica este drum lung. Si pe langa asta sunt multe piedici pe care ni le pun…em noi.

Cred ca oricine poate sa vada la un moment dat ca o persoana de la serviciu, din grupul de prieteni sau din familie are o inclinatie deosebita catre o anumita activitate. Si cand face acel lucru, il face mai repede si mai usor decat restul oamenilor, si ii place si se ofera tot timpul sa-l faca, iar ce iese din mana acelui om este in mod evident de o calitate deosebita. De fapt, observam ca oamenii au anumite talente in jurul nostru. Uneori o stiu si ei, alteori nu. Dar se intampla ca vezi mai bine din afara cand cineva are un talent. Cel care poseda talentul crede ca asa este normal (el isi face jobul) sau pur si simplu ca face ce e nevoie.

Din lipsa de feedback din exterior sau din lipsa de autocunoastere ajungem sa nu constientizam ca posedam anumite talente. Le avem, le folosim, insa nu le acordam importanta. Desenam frumos si vrem sa devenim economisti, avem o extraordinara putere de a uni oamenii si studiem ca sa devenim avocati de divort, avem spirit intreprinzator si predam cursuri despre teoria literaturii. Pentru ca asa ni s-a spus ca e mai bine pentru noi, pentru ca acelea sunt meseriile care se cauta sau sunt mai bine platite, pentru ca am auzit de la altii ca una sau alta e o activitate grozava etc.

Si asa oamenii ajung sa vaneze cai verzi pe pereti. Cunosc oameni care sunt remarcabili in anumite activitati si cu toate acestea se incapataneaza sa-si perfectioneze unele asa-numite puncte slabe pentru a putea sa se ocupe de ceea ce cred ei ca trebuie /e bine/ e onorabil sa faca. Ceea ce stiu sa faca mai bine nu e important. Important este sa devina ceea ce nu sunt.

E adevarat ca progresul si perfectionarea precum si a dori mai mult sunt caracteristice oamenilor. Insa inchipuiti-va cum ar fi fost daca Einstein s-ar fi facut violonist sau contabil pentru ca asa i-a spus tata. Oameni remarcabili si lucruri remarcabile nu exista in afara exercitarii talentelor. Oamenii obisnuiti fac lucruri obisnuite straduindu-se dobandeasca abilitati pentru care nu au o inclinatie speciala. Efortul de a compensa ceea ce nu ai iti consuma energia si timpul cu care poti sa faci ceea ce stii mai bine.

Aud: „nu pot sa fie programator toata viata, trebuie sa ajung project manager” sau ” e adevarat ca scriu foarte bine si sunt apreciata pentru creatie insa vreau sa fiu ma ocup de strategie”, „imi place designul si chiar ma pricep, dar parintii vor sa-mi reiau cariera serioasa de inginer”.

Poate nu sunteti de acord cu mine insa mie imi place foarte mult vorba: „Decat la oras codas mai bine la sat fruntas”. De ce as fi mai multumit fiind unul dintre cei mediocri cand pot sa fiu unul dintre cei extraordinari?

Reclame
2 comentarii leave one →
 1. Alina permalink
  aprilie 26, 2008 9:18 am

  As zice ca raspunsul e relativ simplu. Nivelul de trai scazut, setea de bani si comoditatea.
  In Romania s-a creat un paradox, cel putin comparativ cu restul Europei. Toata lumea alearga dupa bani, bani si iar bani. Parca in loc sa luam ce era mai bun de la europeni, am luat ce era mai rau de la americani.
  Este isteria asta care a dus si la cresterea fortata a preturilor la imobiliare. Daca la 25 de ani nu ai un credit pentru casa esti un ratat… La 25 de ani te ingropi in datorii, credite pe 30 de ani, cand ar trebui sa fapt sa te concetrezi sa iti gasesti drumul corect in viata.
  Ca sa il citez pe Mika:) Relax! Take it eaaassyyy!

 2. mai 3, 2008 12:08 pm

  Talentl unui om ar trebui „descoperit” inca de la scoala sau chiar gradinita, na sa se astepte anii de serviciu.
  Daca o persoana si+a gasit locul, „se simte bine in pielea lui”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: