Skip to content

Este recomandabil sa ai recomandari?

aprilie 5, 2008

Cati dintre noi se gandesc atunci cand pleaca de la un job sa ceara o scrisoare de recomandare? Fie pleci plin de frustrari sfaraindu-ti calcaile si nu mai vrei sa mai auzi de nimeni, fie esti concediat si atunci adio recomandari calduroase. Prin urmare este cam greu sa ajungi intr-adevar sa ceri o recomandare de la o persoana cu care ai lucrat. In plus, scrisorile s-au cam demodat. Acum avem email si web social networks.

Trecand peste daca sau cum sa ceri o recomandare, mai relevant este sa vedem de ce este important sa fii recomandat.

Sunt companii in care angajarea se face preponderent pe baza recomandarilor de la angajati sau parteneri. Si nu de putine ori mi s-a intamplat sa observ ca perceptia generala este ca in acele companii angajarea se face – citez – cu pile. Cred ca aceasta judecata vine din frustrari istorice ale romanilor. Ce inseamna de fapt sa ai pile la job in sensul romanesc al cuvantului? Sa cunosti pe cineva suspus, cu putere de decizie sau de influenta intr-o organizatie care poate sa puna o vorba buna pentru tine sau chiar sa ia decizia de a te angaja/promova in acea organizatie. Ce inseamna sa ai recomandari? Sa obtii caracterizari favorabile de la persoane cu care lucrezi sau ai lucrat care pot sa ofere angajatorului o garantie asupra profesionalismului sau caracterului tau, diminuand astfel riscul pe care si l-ar asuma cu o persoana complet necunoscuta. Cred ca diferenta este vizibila.

Am avut ocazia sa ascult diverse motivatii pentru care angajatorii prefera sistemul recomandarilor:

– au incredere in judecata angajatilor si partenerilor mai mult decat intr-o prima impresie de interviu;

– o vad ca pe o modalitate de a fideliza angajatii angajand persoane pe care acestia le cunosc si le valideaza;

– este mai putin costisitor fata de recrutarea clasica;

– persoanele recomandate au tendinta sa se comporte mai bine stiind ca persoane din interior si-au pus cuvantul pentru ele.

Cele de mai sus sunt avantaje deloc de neglijat pentru un angajator astfel ca, sa fii recomandabil si recomandat poate fi de mare ajutor atunci cand iti cauti un job. Cum devii recomandabil tine de personal touch. Practic, facandu-ti treaba si lasand oamenii sa vada asta, mentinand in jurul tau un climat favorabil si pozitiv, ai toate sansele sa fii luat in considerare pentru recomandari, insa nu e suficient ca sa fii si recomandat. Este important sa cunosti si sa interactionezi cu persoane care pot sa te recomande si sa vorbesti despre planurile tale de cariera.

Avantaje cand esti recomandat? Intri intr-o organizatie intr-un climat de incredere, ai sanse sa te potrivesti mai mult cu jobul si organizatia, scapi de toata agitatia cu zeci de interviuri pe la mai multe companii si iti creste increderea in tine.

Ati fost recomandati? Ati recomandat pe cineva? Care a fost rezultatul?

Reclame
9 comentarii leave one →
 1. aprilie 6, 2008 1:37 pm

  daca persoana ce recomanda face parte din cei respectati de tine ca angajator pentru obiectivitatea afisata constant in timp…ai o garantie suplimentara dar nu inlocuieste prima impresie

 2. Alina permalink
  aprilie 6, 2008 8:02 pm

  Si eu am intalnit aceeasi atitudine printre prieteni legata de recomandare. Ei asocieaza recomandarile cu pilele, lucru total eronat si as zice eu care sugereaza ca nu prea au inteles care este rolul HR-ului intr-o firma.
  Acum nu stiu cat de actuala este parerea mea legata de Romania, tinand cont ca sunt plecata de 2 ani din tara, dar am senzatia ca se diminueaza foarte mult rolul HR-ului intr-o firma, pozitia unui angat intr-o echipa si modalitatea in care acesta influenteaza moralul si starea de spirit a echipei. Din ce imi aduc eu aminte daca omul isi facea treaba repede si bine nu conta ca era un nesimtit(a) mojic(a) care scotea peri albi tuturor. In momentul in care primesti o recomandare ai sansele ca omul acela sa se acomodeze mai bine la mediu. Asta nu inseamna ca automat este angajat, ca nu va trece prin procesele normale de filtrare. Recomandarile intra in vigoare in momentul in care candidatul trece de testele profesionale si dovedeste ca se incadreaza in profilul firmei.

 3. aprilie 6, 2008 10:56 pm

  Alina, ai facut o observatie foarte buna: recomandarea nu echivaleaza cu angajarea.

 4. Orfeu permalink
  aprilie 7, 2008 11:44 am

  Nu.

 5. aprilie 7, 2008 11:46 am

  @ Orfeu: poti sa detaliezi?

 6. Orfeu permalink
  aprilie 7, 2008 12:23 pm

  In primul rand conteaza de la cine primesti recomandarea. Se prea poate sa nu fie o persoana bine vazuta de cei care iau deciziile. De asemenea creaza un stres in plus, nu te reprezinti numai pe tine, ci si pe persoana care te-a recomandat, vorba aia, spune-mi ce prieteni ai …
  In ultima vreme am remarcat ca multe firme se bazeaza aproape exclusiv pe recomandari interne, ceea ce duce la formarea de mici bisericute. In unele firme de exemplu angajatii mai vechi sunt destul de porniti pe oameni veniti connex care fac front separat aproape mereu, se recomanda intre ei, daca unu e manager, aduce tot de acolo etc. Era un exemplu, cred ca e si ceva exagerare in povestea asta.
  Departamentele de HR au rolul lor, iar perioada de proba de asemenea. Recomandarile sunt bune, insa ca orice lucru, in cantitati moderate.

 7. vizitatorul permalink
  aprilie 7, 2008 3:12 pm

  Din punctul meu de vedere recomandarile sunt bune. si eu am recomandat diferite persoana pentru ocuparea anumitor posturi, si au fost angajate pe loc. Si eu am fost sunat de diferite companii in urma unor”recomandari” primite „din piata”. Cred ca pana la urma iti croiesti drumul singur. Recomandarea o vei primi doar daca anumite persoane cu care ai contact sunt impresionate de modul tau de lucru. Uitati de scrisoarea de recomandare de la sef- este egala cu 0.

 8. Kat permalink
  iunie 22, 2008 12:08 am

  Categoric este mult mai usor pt angajator sa dea zbon in tara ca are un post liber si sa intervieveze cei cateva candidati care ajung prin recomandari la el. Dar nu este in beneficiul celor care cauta un loc de munca.

 9. Cristian permalink
  august 13, 2008 4:58 pm

  Daca e vorba de posturi la stat, ma deranjeaza pilele. Daca e vorba de societati particulare n-au decat sa angajeze pe „pile”. E banul si firma lor si n-au decat sa faca cum le taie capul.

  De altfel e si normal sa aduci oameni de incredere alaturi de tine in firma. Eu am fost recomandat de doua ori. In una din dati, mi-au placut firma & postul asa ca m-am angajat. Si intr-adevar atunci cand esti recomandat incerci sa fii mai responsabil, ca sa nu-l faci de rusine pe cel care te-a recomandat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: