Skip to content

La vanatoare de… salariu

martie 28, 2008

Un studiu al University of British Columbia prezentat de Business standard si citat de Bloombiz a relevat faptul ca schimbarile de job nu aduc cresteri salariale mai mari decat cele acordate unui angajat loial companiei.

Asa or fi spunand studiile la British Columbia insa in Romania practica este -trist, ce-i drept- sa-ti schimbi jobul daca vrei salariu mai mare. Nu stiu cine a pornit acest cerc vicios – angajatii sau angajatorii- cert e ambele parti poarta o responsabilitate pentru formarea parerii ca schimbarea unui job inseamna un salariu semnificativ mai bun automat.

Ce se intampla?

Pe de o parte angajatul vrea sa ca salariul sau sa creasca periodic cu un procent cat mai mare in virtutea unei reguli nescrise conform careia cheltuielile vor creste intotdeauna pana vor egala veniturile si la un moment dat le vor depasi. De cele mai multe ori, cu mult peste maririle corporatiste obisnuite de salariu (intre 5% si 25% asa cum arata un sondaj pe care l-am facut anterior). Si atunci, daca regulile companiei nu iti satisfac ambitia cauti solutia in afara ei, de cele mai multe ori la concurenta pentru ca ei sunt dispusi sa plateasca ceva mai mult pentru „unul de-al celorlalti”.

Pe de alta parte angajatorului i se intampla sa creada uneori ca iarba vecinului e mai verde si plateste unui om din exterior mai mult decat celui care este in companie de 2-3 ani ca si cum experienta dobandita acolo nu este la fel de valoroasa ca cea adusa din afara. E adevarat ca un suflu nou este benefic, insa nu cu pretul pierderii unor angajati loiali si valorosi.

De aceea au aparut anomalii de genul:

1. Oamenii nu mai vor sa devina specialisti ci manageri.

2. Nu pleci la alt job decat pentru cel putin 30% crestere.

3. Iti schimbi jobul ca sa castigi mai mult, nu ca sa te dezvolti/imbunatatesti experienta.

4. Angajatii plimbareti au salarii mai mari decat cei loiali unei companii si asta fara performante superioare, chiar dimpotriva.

5. Angajatorii isi modifica grilele salariale ca sa incadreze oameni noi insa nu fac asta pentru cei vechi.

Si atunci sa ne mai miram ca la noi cautarea unui job s-a transformat in cautarea unui salariu mai mare? Sa ne mai miram ca oamenii se duc dimineata la serviciu fara vlaga, ca niste zombie si abia asteapta sa plece acasa ca sa faca ce le place intradevar? O fi bine, o fi rau? Voi ce parerea aveti?

Reclame
17 comentarii leave one →
  1. aprilie 21, 2008 8:52 am

    Dar asta intră la sancţiuni disciplinare! Nerespectarea confidenţialităţii…

  2. Cristian permalink
    august 12, 2008 5:27 pm

    Omul va dori intotdeauna mai mult. Si de ce sa ma milogesc la actualul loc de munca si sa caut tot felul de justificari exprimate eventual intr-o limba de lemn, cand ma pot duce in alta parte. Daca nu-mi da cat doresc, trec la urmatorul si gata.

    Nu-mi plac fomistii mai deloc, dar nu e chiar atat de rau sa pleci in alta parte din dorinta de a castiga mai mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: