Skip to content

Referinte pe bune

Martie 25, 2008

Ma intrebam zilele trecute care este mecanismul ce il determina pe un angajator/manager sa caracterizeze negativ un fost angajat. Cat de suparat trebuie sa fii ca sa faci judecati definitive despre cineva, influentandu-i posibilitatea de a obtine un job? E posibil ca de cele mai multe ori tonul referintelor sa fie dat de personalitatea celui care le da. Poti sa fii de la tolerant la razbunator pe o axa cu gradatii posibile: intelegator, impartial, sever.

Am facut un mic experiment la un moment dat. Desi stiam ca un candidat isi pararasise fostul job in conditii care au pus probleme fostului angajator, atunci cand am cerut referinte despre el, mi-a fost descris in tuse foarte deschise cu recomandarea calduroasa de a-l angaja si fara a mentiona nimic despre imprejurarile neplacute ale desfacerii contractului de munca.

Pe de alta parte, cu alta ocazie, am primit referinte nesolicitate de la un fost manager al unui proaspat angajat care s-a erijat in binefacatorul companiei pentru care lucram si incerca sa ne avertizeze asupra pericolelor la care suntem expusi pastrand respectiva persoana. Desi replica mea a fost ca am luat deja o decizie si ca o vom sustine pentru ca angajatul dovedea atitudinea si competentele cerute de post, respectivul manager s-a oferit sa ne spuna toate detaliile negre ale colaborarii sale oricand vom dori.

Iata doua cazuri care ma fac sa ma intreb cat de utile pot fi referintele si cat de mult te poti baza pe ele atunci cand faci selectie. Eu traiesc cu convingerea ca performanta este dependenta foarte multi factori printre care motivatie, mediu, activitatea in sine, management. Iar acestia pot fi foarte diferiti de la o companie la alta, chiar si de la un departament la altul intr-o companie mai mare. Si cred ca referintele trebuie privite obiectiv, ca o informatie ajutatoare in luarea unei decizii si nicidecum pentru a respinge sau angaja un candidat pe baza lor.

Cand nu esti sigur ca un candidat este cel potrivit si ai oarecare indoieli legate de un anumit aspect al comportamentului, competentelor sau cunostintelor sale si referintele vin sa-ti intareasca indoiala atunci sunt de luat in considerare ca atare. Daca insa contrazic celelalte informatii culese in procesul de selectie, ar trebui sa se caute o confirmare a lor.

Anunțuri
6 comentarii leave one →
 1. licurici permalink
  Martie 25, 2008 2:27 pm

  „E posibil ca de cele mai multe ori tonul referintelor sa fie dat de personalitatea celui care le da. Poti sa fii de la tolerant la razbunator pe o axa cu gradatii posibile: intelegator, impartial, sever.” – e posibil in RO – totul e posibil…
  Intradevar o scrisoare de referinta („pe bune”) e o info ajutatoare despre un candidat, dar ce te faci cand o referinta e o informatie (ok sau nu tocmai ok) despre cel care a dat-o? de partea cui inclini sa fii? ce faci in astfel de situatii? nu ai nici timp nici alte resurse poate sa stai sa studiezi faptele celor doi…. 🙂 ce faci?

 2. licurici permalink
  Martie 25, 2008 3:37 pm

  citesti printre randuri 🙂

 3. Martie 26, 2008 8:08 pm

  Ai dreptate. Sunt multi factori importanti. Cine recomanda, care au fost situatiile prin care cuplul manager-subaltern au trecut, etc.

  Multi manageri dau referinte pozitive orice ar fi. NU mi se pare corect. Intradevar daca o persoana are o carenta nu o voi reliafa in referinta ci mai degraba o ocolesc insa nici cu as spune despre o persoana dezordonata ca este organizata. M-as rezuma sa enumar calitatile de genul creativitate, intuitie etc lasand sa se intrevada ca daca nu am mentionat ordinea si rigoarea ele ar putea sa lipseasca.

  Acum, referitor la angajatii groaznici, am avut o experienta nefasta cu un om, si pot spune cu certitudine ca acele trasaturi de personalitate care si-au facut simtita prezenta in mod negativ vor aparea intr-o forma sau alta oriunde se va angaja ulterior. Am aflat ca a aplicat si la Vodanet cand tu inca lucrai acolo. Si m-am bucurat sa aflu ca l-ai respins. M-am abtinut sa iti trimit ceva despre el, cunoscandu-ti skillurile si flerul. Dar daca l-ai fi angajat ti-as fi trimis :)!

 4. Martie 26, 2008 10:52 pm

  @Nona: E adevarat ca este foarte greu sa-ti asumi o parere negativa si mai ales una transanta.
  Trebuie sa te gandesti la impactul ei asupra celui care o primeste si de cele mai multe ori, ca sa nu gresesti, preferi sa nu mai dai feedbackk.

 5. Martie 28, 2008 5:31 am

  E bine sa obti referinte despre candidati in mod cat mai direct de la fostul lui angajator , si de ce nu , si de la alti angajatori anteriori. Cu cat ai mai multe informatii cu atat poti citi mai corect printre randuri. Oricum, cea mai proasta idee este sa te bazezi numai pe flerul personal

 6. Cristian permalink
  August 12, 2008 5:18 pm

  Exista cearta de moment si exista si raca, ura care nu se uita cu una cu doua. Iar unii manageri mai sunt si bulangii ca sa zic asa si de-abia asteapta sa-ti puna bete in roate. Recomandarile pozitive le-ai primit poate din cauza ca plecarea n-a fost asa de tensionata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: