Skip to content

Sa schimbam dar nu chiar tot

Ianuarie 27, 2008

Schimbarea nu este un proces prea placut chiar daca suntem de acord ca ne va duce catre mai bine in final. Am observat ca noi toti dezvoltam o mare rezistenta la schimbare cu care ne aparam de fiecare data cand suntem pusi in situatia de a iesi din cercul cunoscut si a face/spune/invata ceva nou. Unii mai mult si altii mai putin.

Daca examinam putin cauzele vom descoperi:

– influenta instinctului de conservare;

– teama; 

– parerea ca eu stiu mai bine;

– lenea. 

Acum un an si mai bine am participat la o prezentare despre managementul schimbarii sustinuta de un consultant francez de la Towers Perrin, Cyril Rayer. Ideea centrala a argumentatiei sale era conceptul de „axis mundi” (axa lumii), concept cu totul nou pentru mine din perspectiva managementului schimbarii.  Pe scurt, in orice proces de schimbare, sansele ca acesta sa fie mai usor accceptat si cei implicati sa-si insuseasca schimbarea cresc simtitor daca o particica din ceea ce este vechi se conserva mai departe. Iar acea particica este axis mundi, miezul in jurul caruia se tese o noua structura.  

Daca intentionezi sa schimbi tot ce este vechi, fara exceptie, atentezi practic la integritatea sistemului si el va riposta. Oamenii implicati in procesul de schimbare isi vor vedea periclitat status-qou-ul si instinctul de conservare va intra in joc. Fortei cu care se aplica schimbarea ii va raspunde forta cu care sistemul trage inapoi. Solutia propusa de consultantul francez era alegerea unei constante care sa asigure mentinerea identitatii organizatiei si individului pe parcursul procesului de schimbare. Axis mundi poate fi orice: un lucru, o fiinta, o idee, un sentiment insa ceva care este facut sa dureze si este investit cu incredere si cu stabilitate. Ceva ce nu se va schimba.  

Va amintiti cred de faimoasa familie din serialul Dallas. Nu putem pretinde ca duceau o viata monotona si lipsita de rasturnari de situatii, ba dimpotriva.  Intrigile, divorturile, santajul, falimentul, infidelitatea, schimbarea continua a ierarhiilor faceau ca viata Ewing-ilor sa fie o continua schimbare. Ceea ce intotdeauna ramanea ca simbol si constanta in viata lor era ferma Southfork. Si tot un exemplu axis mundi din cinematografie: Tara – pamantul iubit al lui Scarlet O’Hara. 

Evident, nu toti avem parte de schimbari atat de dese si dramatice precum cele ale familiei Ewing sau ale lui Scarlet si probabil nu avem nici mari mosii la care sa ne raportam. Axis mundi poate fi o misiune in viata sau masa in familie de Craciun sau o pasiune cultivata. Oricat de multe schimbi, ceva va ramane la fel si iti va da sentimentul apartenentei, identitatii, stabilitatii, durabilitatii.   

In organizatii, axis mundi este controlat si este colectiv. De obicei, cultura organizationala impune un axis mundi (fie ca este vorba de sediul firmei, un eveniment, viziunea, logo-ul, reteta de productie etc). Promovarea unei constante in plin proces de schimbare are efecte benefice asupra moralului si atitudinii celor implicati.

A nu se confunda axis mundi cu pastrarea statutului. Cel mai bun exemplu: un fumator care vrea sa renunte la tigari insa din cand in cand mai fumeaza cate o tigara. Fiecare recidiva e un pas inapoi. Axis mundi nu face parte din ceea ce vrei sa schimbi sau din ceea ce e necesar sa schimbi.  

 

Anunțuri
One Comment leave one →
  1. Ianuarie 28, 2008 3:21 pm

    Schimbarea presupune modificare, nestiind cum ne adaptam la nou este firesc sa apara teama dar… tocmai aici sta tot secretul pentru a merge inainte! Daca nu incerci, nu schimbi nimic, stai pe loc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: