Skip to content

Ce-si doresc studentii?

decembrie 5, 2007

 Iata o intrebare la care isi propune sa raspunda Asociatia „Studenti si Profesionisti IT&C” (ASPI) in Studiul asupra modului in care privesc cariera aplicantii la Stagii pe Bune.

Pentru cei care nu stiu, ASPI organizeaza anual Stagii pe bune, un program destinat facilitarii obtinerii de stagii de practica pentru studentii din IT&C.

Eu i-am cunoscut inca de la inceput in 2005 cand am fost foarte impresionata de proiect si de entuziasmul celor care l-au creat. In 2007, Stagii pe bune a ajuns si la Timisoara, Iasi si Cluj si a atras circa 1000 de studenti dornici de a-si imbogati cunostintele practice, care au concurat pentru 270 de stagii.

Anul acesta dupa finalizarea programului de stagii, organizatorii au dorit sa imparta cu cei interesati concluziile chestionarului pe care l-au aplicat studentilor care au ocupat locurile de stagiar.

Studiul a relevat faptul ca studentii isi doresc sa faca stagii in companii pentru a dobandi experienta practica si nu pentru bani sau pentru ca asa ii obliga facultatea. Studentii au ales sa aplice la stagiile in companiile care le ofereau cele mai bune posibilitati de instruire si lucrau cu tehnologii de care erau interesati. Mai mult, unii au ales sa aplice la companii in care isi doresc sa lucreze la finalizarea stagiului sau a studiilor. Din acest punct de vedere cred ca o companie participanta la stagii pe bune ar fi interesata de asemenea statistici cu privire la interesul pe care il trezeste in randul studentilor. Din cate stiu, organizatorii chiar sunt pregatiti sa oefre pe viitor astfel de servicii companiilor.

Majoritatea participantilor la stagiu isi doresc un job part time ceea ce nu este surprinzator avand in vedere ca sunt studenti inca. Autorii studiului ne spun ca au descoperit ca Timisoara este orasul cu cele mai multe facilitati de lucru part time. Poate Bucurestiul ar avea ceva de invatat. Cat despre beneficiile extrasalariale agreate de studenti, aflam ca acestea se afla tot in aria de dezvoltare a competentelor si cunostintelor (participari la conferinte, traininguri, certificari), urmate pe un loc secund de asigurarile medicale.

 Studiul complet il gasiti aici. Este interesant, insa cred ASPI poate sa ofere informatii si mai relevante decat atat. Evident, este o cercetare generala si este free of charge. Companiile din Romania ar trebui sa acorde mai mare importanta acestui gen de programe si sa existe premisa ca ele sa se dezvolte si in alte domenii decat IT&C. Investitiile in stagii se vad pe termen lung, important este sa ai viziune si rabdare. Beneficiile sunt insa pe masura. 

 

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: