Skip to content

Perceptii…

Iulie 27, 2007

A fost o perioada in care auzeam tot timpul cuvantul acesta. Perceptie. Faceam un curs de management si tot dadeam peste studii de caz in care comportamentul analizat era afectat de perceptii. Noi, participantii la curs, ne analizam si constatam acelasi lucru. Perceptia e regina era alta sintagma vehiculata. Atunci am inceput sa ma gandesc cu adevarat la efectul pe care il au perceptiile in comportamentul nostru fata de altii.  

Faptul ca ne comportam in functie de perceptii nu ar fi asa o mare problema daca perceptia noastra despre noi si perceptiile celorlalti despre noi ar coincide. La fel perceptiile noastre despre ceilalti difera de perceptiile lor despre ei insisi. De obicei, asta se intampla persoanelor care nu se cunosc bine intre ele.

Nu cunosti pe cineva, nu ai prea mult timp sa faci asta (situatie des intalnita in mediile de lucru) si atunci actionezi in functie de impresia pe care ti-a creat-o acel cineva. El la randul sau nu stie care este perceptia pe care ti-ai format-o dar in mod sigur are una despre tine si una despre el. Daca ar fi sa punem totul intr-o ecuatie am avea 3 necunoscute aici. Solve that!

Si iar revenim la celebrele „probleme de comunicare” – diagnostic pus aproape tuturor problemelor care apar (in companii, in casnicii, in marketing si vanzari etc). Rezolvam totul cu comunicare? Adica eu iti spun perceptia mea despre tine si tu imi spui perceptia ta despre tine si vedem unde sunt diferentele? Daca nu-ti dai timp, s-ar putea sa ai surpriza ca perceptia nu se schimba. Daca ai perceput ca unei persoane din echipa ta ii este teama sa-si asume riscuri ce vei face? Nu-i vei da situatii in care sa-si asume riscuri, ci va ramane la activitati de rutina si decizii procedurale. Logic, nu? Dar daca el se percepe ca o persoana careia ii place riscul? La un moment dat va interveni frustrarea. Si crezi ca e de ajuns sa stati de vorba si lamuriti discrepanta dintre perceptii? Maine vei putea sa-i delegi o decizie cu grad ridicat de risc. Eu zic ca nu. Schimbarea perceptiilor nu se petrece peste noapte.

Si ca orice proces de schimbare cere: disponibilitate de a accepta schimbarea, timp, rabdare, incredere si schimb permanent de informatii pe durata procesului. In absenta lor ramanem niste victime ale perceptiilor.

Unii se vor intreba ce se intampla cand perceptia mea despre mine este gresita? Hm, exista asemenea situatii? vor raspunde altii. Cum poate un strain sa stie mai multe despre mine si ce pot eu sa fac decat mine? Surprinzator, dar se poate. Nu navigheaza in functie de directia vantului pentru ca nu se cunosc? Isi doresc un job in publicitate (de exemplu) dar nu stiu exact ce se intampla intr-o agentie de publicitate, nici daca ceea ce ofera ei este ceea ce cere jobul. Pana si sa ne cunoastem pe noi insine este un proces complicat. Sa avem rabdare atunci cu ceilalti care abia ne intalnesc. 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: