Skip to content

Somaj mic, probleme mari

iulie 16, 2007

Mi-a atras atentia un articol de pe bloombiz.ro in care aflu ca rata somajului in Romania a fost in iunie la cea mai mica valoare din ultimii 15 ani. 4%! E cazul sa ne bucuram? E cazul sa ne ingrijoram? Stiti ca sunt uneori vesti pe care le astepti si pe care in mod normal le-ai considera bune, dar atunci cand vin incepi sa te intrebi daca nu cumva e ceva in neregula.Daca privim dincolo de cauzele traditionale ale scaderii ratei somajului – crestere economica si cresterea locurilor de munca – vedem ca de fapt mai sunt si alte cauze specifice: migratia fortei de munca, somaj nedeclarat(indeosebi in mediul rural), indemnizatii de somaj descurajante.In domeniul industrial si constructii a inceput sa se resimta lipsa de forta de munca datorita migratiei. Cunosc persoane care recruteaza cu greu in aceste domenii sau se plang de fluctuatia de personal datorata plecarii la munca in strainatate. Romania inceteaza sa mai fie un paradis al fortei de munca ieftine in industrie. Exista un delay intre aceasta realitate si cresterea nivelului salariilor in industrie, timp in care importul de forta de munca din afara tarii va fi inca o solutie. Am inceput cu chinezi si indieni si probabil pe masura ce va mai creste nivelul salariilor vom atrage si alte nationalitati.Cu totul altfel stam la capitolul somaj in randul tinerilor apti de munca pana in 25 de ani. Aici rata era de 21.9 % in mai 2007, ceea ce ne arata ca situatia sta altfel pe grupe de varsta. Tinerii prezinta dezinteres fata de ocuparea unui loc de munca slab platit (in cele mai multe cazuri minimum pe economie), in conditii de munca grele sau cu management care nu se preocupa de nevoile lor. Un argument in plus se refera la faptul ca fenomenul de migratie se manifesta indeosebi in randul populatiei de peste 25 de ani, in mare parte datorandu-se conditiilor de vechime impuse de angajatorii externi.Pana una alta statul se bucura ca are mai putine cheltuieli la buget, UE se bucura ca ne incadram in standarde, capsunarii se bucura ca sunt mai bine platiti in Spania, iar chinezii ca pot sa-si intretina copii acasa cu cei 200 de euro pe care ii castiga la fabrica din Romania. 

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. Orfeu permalink
  iulie 17, 2007 9:33 am

  Am mai avut o discutie cu cineva care a zis ca ar trebui adusi vreo 5000 de indieni ca sa mai scada piata de IT.
  E destul de amuzant. Pe de o parte aceasi persoana zicea ca preturile la case vor creste in continuare fiindca vor creste veniturile, dar se plangea ca salariile au crescut prea mult.

 2. thewebme permalink
  iulie 17, 2007 4:48 pm

  Interlocutorul tau era probabil angajator, de aceea se plangea. In mod singur angajatii privesc entuziasmati evolutia pietei.

 3. sectoristu permalink
  iulie 18, 2007 6:38 pm

  …ultimii 15 ani. 4 % ! E cazul sa ne bucuram? …. nu
  sunt cei 4 % care mai sunt in evidenta …restul…nu mai sunt someri …sunt muritori de foame…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: